Inmiddels is de tuinkamer een bekende verschijning geworden in de Nederlandse tuinen. Dat is ook niet zo vreemd want met een tuinkamer is het optimaal genieten van het buitenleven en de seizoenswisselingen. Hier lees je meer over de aantrekkingskracht van deze fijne buitenruimtes. Ook wordt het verschil tussen een tuinkamer en een serre uitgelegd. 

Verschillen tuinkamer en serre

Zowel serres als tuinkamers zijn lichte ruimtes met veel glas die je een buitengevoel geven, maar tegelijkertijd beschutting bieden tegen de elementen. Een serre is een aangebouwde ruimte aan huis waarmee je extra woonruimte creëert. Vaak vraagt de bouw van een serre om een geveldoorbraak. Ook moet een serre volledig geïsoleerd zijn. De kosten van een serre liggen daarom hoger dan die van een tuinkamer. Een tuinkamer is een aparte, niet geïsoleerde ruimte die vrijstaand of deels tegen een woning aan geplaatst kan worden. De tuinkamer is eenvoudiger te realiseren en goedkoper om te bouwen dan een serre.

Relatief voordelig alternatief

In vergelijking met een serre is een tuinkamer het een meer voordelig alternatief om je het echte buitengevoel te geven. Dit type buitenkamer kan met verschillende materialen gebouwd worden maar bestaat vaak voor een deel uit glazen wanden voor een optimale tuinbeleving en veel lichtinval. De ruimte is niet geïsoleerd maar wel water- en winddicht. De bouw van een tuinkamer kan vlot gaan omdat het niet om een uitbouw van je woning vraagt. Ook de materialen zelf zijn voordeliger dan die van een serre omdat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van niet geïsoleerd glas.

Op maat gemaakt

Tuinkamers kunnen helemaal op maat naar jouw wensen en jouw tuin gemaakt worden. Veel mensen kiezen voor een tuinkamer aan huis, waarbij de kamer tegen de woning aan gemonteerd wordt. Je kunt eveneens kiezen voor een vrijstaande tuinkamer. Bijvoorbeeld op de plek waar je al een terras hebt of waar het hele jaar rond de meeste zon is. Tuinkamers kunnen verder met heel diverse materialen gemaakt worden en kun je kiezen voor de plaatsing van schuif- of vouwwanden. Hiermee open je de tuinkamer bij mooi weer en zit je in een handomdraai echt buiten.

Beleef de seizoenen

De laatste en grootste aantrekkingskracht van een tuinkamer is de mogelijkheid om optimaal van alle seizoenen te kunnen genieten. Doordat de tuinkamer beschutting biedt tegen wind en regen kun je in deze ruimte al vroeg in het jaar genieten van het eerste voorjaarsweer. In de warme maanden schuif je de wanden open om echt buiten te zitten. En blijft het zonnetje nog warmte geven maar steekt er een gure najaarswind op, ook dan zit je in een buitenkamer heerlijk beschut. Zo kun je met een tuinkamer het buitenseizoen dus flink verlengen.