Elektriciteit is iets wat iedereen in zijn of haar woning moet hebben. Je gebruikt tegenwoordig voor alles elektriciteit. Zo doet je koelkast of tv het niet als je geen elektriciteit hebt. Bij het aanleggen van elektra zijn er een aantal regels die belangrijk zijn. Het aanleggen moet op een veilige manier gebeuren. Hieronder zijn een aantal belangrijke regels alvast opgenomen. 

Zelf doen of elektricien inschakelen

Voordat je elektra gaat aanleggen, moet je eerst een keuze voor jezelf maken of je het zelf gaat doen of een elektricien inschakelt. In principe kan je zelf ook elektra aanleggen, maar dit moet wel veilig gebeuren. Het is belangrijk dat je de regels in acht neemt, zodat het veilig wordt aangelegd.

Een elektricien Utrecht is gespecialiseerd in het aanleggen van elektriciteit en alles wat daarbij komt kijken. Hij kan samen met jou kijken naar de mogelijkheden. Elektrische installaties is iets wat je het liefst een professional wil laten doen. Een elektricien weet precies hoe hij veilig elektra kan aanleggen. Je hoeft er dan zelf niet meer naar om te kijken.  

Elektriciteitsplan 

Wordt je woning net gebouwd? Of wil je extra elektra aanleggen in je woning? Je moet in beide gevallen weten waar je aan toe bent. Maak daarom als eerste een elektriciteitsplan waarin je opneemt wat er moet gebeuren. Je kan de verschillende kamers op papier zetten zodat je een plattegrond hebt. Op de plattegrond kan je dan alle punten aangeven waar jij elektriciteit wil hebben. Je kan altijd een elektricien Rotterdam inschakelen om zijn mening te vragen zodat je weet dat het een goed plan is. 

Verdeling 

Over het algemeen heb je veel apparaten die je wil neerzetten in je woning. Dit betekent dat er veel stopcontacten moeten zijn. De stroom en elektriciteit komen vanuit een centraaldoos die verbonden staat met een groepenkast. Het is belangrijk dat je de groepen in je groepenkast niet overbelast. Hiernaast is het belangrijk dat je een stopcontact niet te laag plaatst. Liever iets te hoog dan te laag. 

Juiste materialen 

Je wil natuurlijk voorkomen dat er gevaar komt door je elektriciteit. Daarom is het van belang dat je goede materialen gebruikt voor het aanleggen van elektra. Zorg voor goed geïsoleerd gereedschap en materialen. Leg je ook elektra aan in de tuin? Dan is het al helemaal van belang. Buiten kan het nat en vochtig zijn. De combinatie nat en elektra moet je vooral vermijden, omdat dit heel gevaarlijk. Kijk daarom welke materialen je nodig hebt op elke plek in je woning. Op deze manier verminder je de kans op een kortsluiting.