Door de jaren heen hebben we wereldwijd geleerd dat het werken met industriële gassen, zuren en chemicaliën grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Wanneer er onverantwoord met deze stoffen wordt omgegaan is de kans op zieke medewerkers, een milieuramp of een explosie erg groot. In dit artikel vertel ik je graag meer over de verbeterde veiligheid van FRP Tanks.

Allereerst: Wat is een FRP Tank?

FRP staat voor fibreglass reinforces plastic, ofwel de Engelse variant voor GVK tank. Het is een materiaal wat sinds kort steeds vaker wordt gebruikt om zuren, giftige gassen en andere industriële goederen in op te slaan. Het materiaal is de laatste jaren steeds populairder, omdat het veel van de nadelen van de voorheen gebruikte materialen weet op te lossen. Voorheen werd voor de opslag van industriële zuren en gassen vooral staal gebruikt. Maar het FRP-kunststof is hiervoor veel beter geschikt.

Waarom Een FRP opslagtank gebruiken

FRP heeft een aantal voordelen ten opzichte van staal. FRP is namelijk veel beter corrosiebestendig. Dat wil zeggen dat het materiaal een stuk minder snel wordt aangetast door de bijtende inhoud. De tank hoeft hierdoor minder vaak onderhouden te worden, heeft een langere levensduur en is hierdoor op langere termijn goedkoper.

Een FRP-tank is een stuk lichter

Het materiaal is dat gebruikt wordt is een stuk lichter dan staal. Hierdoor is de tank bij installatie makkelijker te plaatsen, maar is het ook een stuk makkelijker te vervoeren. Hierdoor worden de installatiekosten en de vervoerskosten gedrukt.

Een FRP-tank is flexibeler

Het materiaal is flexibeler en kan bij een aanpassing in bijvoorbeeld het productieproces makkelijker worden aangepast. Staan laat zich lastiger aanpassen en is daardoor een stuk minder flexibel, waardoor er bij een staal vaak een compleet nieuwe tank moet worden besteld.

Hittebestendig

FRP-tanks zijn een stuk minder hittebestendig dan de klassieke stalen opslagtanks. Hierdoor is de kans op een explosie kleiner.

Laat je adviseren

Wanneer je zelf aan vervanging toe bent is het verstandig om je door een bedrijf te laten specialiseren. Er zijn een aantal grote spelers op de markt die FRP tanks produceren. Eén daarvan in Plasticon composites. Een bedrijf dat al meer dan 60 jaar ervaring heeft en je daardoor uitstekend advies kan geven.